20.11

PLACE
Galleria Huuto, Eerikinkatu 36
AIKA
Klo 18-21

2019

Climate Move Ilmastoilta #1: Turve

Climate Move Ilmastoilta on uusi tapa päästä ilmastotoiminnan ytimeen. Jokainen Ilmastoilta keskittyy yhteen keskeiseen haasteseen, johon on löydettävä ratkaisuja, jotta Suomesta saadaan hiilineutraali ennen vuotta 2035. Ilmastoillassa kuulet tiukkoja asiantuntijapuheenvuoroja ja tapaat muita vaikuttamisesta kiinnostuneita ihmisiä.

Illan teemaan perehtymisen jälkeen järjestäydytään ryhmiksi, joissa kukin tiimi suunnittelee itselleen konkreettista toimintaa. Ilmastoilta on alkusysäys tiimien omille projekteille, joilla vaikutetaan ilmastopolitiikkaan ja luodaan rehellistä keskustelua ilmastonmuutoksen hillitsemisen vaikutuksista. Ilmastoillassa esittelemme sinulle asiantuntijoiden miettimiä ratkaisuja, jotka vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen torjuntaan sosiaalisesti kestävällä tavalla. Osallistuminen ei siis edellytä ennakkotietoja illan teemasta.

Marraskuun ilmastoillassa käsittelemme turvetuotantoa. Turve tuottaa 20 prosenttia  Suomen energiantuotannon (SLL) ja noin 50 prosenttia maantalouden (Luke) päästöistä. Lähdemme ratkomaan tätä ongelmaa mm. seuraavista näkökulmista.

  • VTT ja Luke esittelivät 15.11.2019 kaksi potentiaalista skenaariota hiilineutraliustavoitteen saavuttamiseksi. Turvetuotannon vähentäminen oli keskeinen toimenpide kummassakin skenaariossa. Hyödynnämme näitä tutkimuksia vaikuttamistyössämme.
  • Valtio tukee tällä hetkellä turpeen polttoa verokevennyksillä. Energiaveroa ollaan ensi vuonna uudistamassa, joten siihen voi tällä hetkellä vaikuttaa.
  • Turpeella ja muilla fossiilisilla polttoaineilla tuotettu kaukolämpö voidaan korvata osittain maa- ja ilmalämpöpumppujen lisäämisellä talojen lämmityksessä sekä lämpöpumppujen tuomisella kaukolämmöntuotantoon.
  • Turpeesta luopuminen on sosiaalinen ja elinkeinopoliittinen ongelma. Turve työllistää noin 2300 henkilöä vuodessa (bioenergia.fi), joiden tulevaisuus on varmistettava. Siksi olemme mukana kehittämässä uutta ekologisen jälleenrakentamisen työllisyyspolitiikkaa. 

Jokainen suomalainen on tarpeellinen ja tervetullut mukaan liikuttamaan yhteiskuntaamme kohti hiilineutraaliutta. Osallistuminen Ilmastoiltaan ei sitouta ketään osallistumaan vaikuttajatoimintaan, mutta suosittelemme ja kannustamme siihen, ja tavoitteena on todistaa että jokainen voi olla ilmastoaktiivi. Tutustu tapahtumaan Facebookissa ja ilmoittaudu mukaan täällä. Tapahtuma on ilmainen, mutta ilmoittautuminen on sitova. Tarjolla on vegaanista purtavaa ja juotavaa.

Ohjelma:

17.55 Ovet aukeavat.

18.15 Climate Move -ilmastoliikkeen esittely.

18.25 Liisa Maanavilja, Luke.

18.35 Hanna Aho, Suomen luonnonsuojeluliitto: Turpeen ilmastovaikutukset.

19.00 Kysymyksiä.

19.10 Heimo Karjalainen, eläköitynyt turpeen tuottaja.

19.20 Mikko Neuvo, TurveSuomi (turvetuotantoa vastustava media).

19.27 Laura Kolehmainen, Ilmastoveivi2019-kampanjan perustaja: Keskusteleva kansalaisvaikuttaminen.

19.37 Tauko: Tarjolla ruokaa ja juomaa. 

Tauon aikana jakaudutaan ryhmiin. Järjestäjät ohjeistavat osallistujia. 

20.00 Ryhmätyöskentely alkaa.

 

Tapahtuman Facebook-sivun löydät täältä.

Kiinnostuitko?

Seuraa liikettä!

Kerromme aktiivisesti toiminnastamme ja ajankohtaisista asioista Climate Moven sometileillä sekä uutiskirjeessämme.

Tule mukaan tukijaksi!

Ilmastoliikettä voi tukea monella tavalla, esimerkiksi ajallisesti, tilallisesti tai tiedollisesti. Ilmoittaudu mukaan liikkeen toimintaan täällä tai lue lisää Climate Moven taustalla toimivan Ilmastoveivaajat ry:n jäsenyydestä täällä!