Voiko puhdasta ilmaa lisätä?

Kun olin pieni, asuin kylässä, jossa on paljon mäntyjä. Jotta ihmiset pysyisivät lämpiminä, he kaatoivat niitä ja käyttivät lämmityksenä, minkä takia kylässä ei ollut paljon puita jäljellä. Tämän seurauksena koko kylä alkoi istuttamaan uusia puita, jotta ilmasto tulisi puhtaammaksi. 

Tiesitkö että Intiassa Mumbaissa asukkaat hengittävät niin likaista ilmaa, että se on sama asia, kuin asukkaat tupakoisivat joka päivä? Tämä sai minut miettimään, jos on mahdollista, että saadaan kaikille puhdas ilma. Ja miksi ihmiset eivät tee asian puolesta tarpeeksi? 

Metsitys, kierrätys ja polttoaineiden käytön vähentäminen ja paljon muuta asioita, mitä voidaan tehdä, jos haluamme hengittää ja olla terveitä. 

Viime vuonna Etelä-Amerikassa Amazonin sademetsä paloi, ja sen takia puhtaan ilman määrä väheni koko maailmassa, koska metsästä saadaan happea. Suurin osa eläimistä ei osaa elää ilman metsiä. Kaupungissa ei ole paljon metsiä, mutta löytyy paljon autoja ja asioita, jotka aiheuttavat ilmansaastetta. 

Korona-aikana matkustamisen vähentyminen laskee hiilidioksidipäästöjä ja se aiheuttaa ilman puhtauden lisääntymistä. Maskit, käsineet ja monet muut muoviasiat, mitä ihmiset käyttävät koronan aikana, johtaa siihen, että ihmiset käyttävät muovia enemmän kuin ennen koronaa. 

Roskat ja maskit roskiin on helpoin asia, mitä voidaan nyt tehdä joka päivä luonnon puolesta. Roskien kierrätys säästää energiaa ja raaka-aineita ja se vähentää luonnon saastumista. 

Myös polttoaineiden käyttöä pitää vähentää monesta syystä. Se aiheuttaa saasteita, eikä se ole uusiutuva luonnonvara. Sen sijaan pitäisi käyttää muita energiamuotoja kuten sähköenergiaa. 

Maailmassa on 7.8 miljardia ihmisiä, ja jos jokainen ihminen istuttaa kaksi puuta elämänsä aikana, se parantaa maailmaa. Toivon, että ihmiset alkavat miettiä ympäristöä enemmän, niin kuin me kylässä tehtiin. 

Kyllä, se on mahdollista. 

Kirjoittaja on 17-vuotias Hamza Azzam. Mielipidekirjoitus on tehty osana Planin Nuoret -toimijat projektia. 

Nuorten Vuoro on viiden ympäristöasioihin vaikuttavan kansalaisen projekti, jonka tavoitteena on antaa nuorille vahvempi ääni ympäristökriisiä koskevassa keskustelussa. Tiimi editoi ja julkaisee nuorten tekstejä yhdessä ilmastoliike Climate Moven kanssa. Projekti on rahoitettu Euroopan unionin Solidarity Corps -ohjelmasta.

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Lisätietoa Solidarity Corps -ohjelmasta osoitteessa www.oph.fi/euroopan-solidaarisuusjoukot

Kiinnostuitko?

Seuraa liikettä!

Kerromme aktiivisesti toiminnastamme ja ajankohtaisista asioista Climate Moven sometileillä sekä uutiskirjeessämme.

Tule mukaan tukijaksi!

Ilmastoliikettä voi tukea monella tavalla, esimerkiksi ajallisesti, tilallisesti tai tiedollisesti. Ilmoittaudu mukaan liikkeen toimintaan täällä tai lue lisää Climate Moven taustalla toimivan Ilmastoveivaajat ry:n jäsenyydestä täällä!