Kestävä joulu vaatii kulutuskriittisyyttä

Kestävän joulun to do-lista. Loihdi joulupöydän antimet kätevästi kasvimaitopohjaisiksi ja kinkun sijaan valmista vaikkapa trendikäs kasviswellington. Älä paketoi halpaa ulkomailla valmistettua krääsää paketteihin, vaan panosta kotimaisiin design-tuotteisiin. Hyödynnä viimevuotiset joulukoristeet uudelleen ja hanki joulukuuseksi latvakuusi läheiseltä kasvattajalta. Ajetaan tänä vuonna lyhyintä reittiä mummolaan, vaikka se tuttu maisemareitti olisikin kiva. Kestävän joulu tulkoon!

Kun katselee ylläolevaa kuvitteellista listaa, ei voi olla huomaamatta erästä seikkaa: onko kestävä joulu itseasiassa vain yksi versio joulun kulutusjuhlasta? Onko taas yksi kulutusvuosi huipentumassa jouluilon loihtimiseen kuluttamalla, vaikka omat voimavarat ovat kaamoksen keskellä vähissä ja maapallomme kantokyky myös äärirajoilla? Joulunajan keskustelu ilmentää mielestäni sitä, miten elämämme merkityksen uskotellaan pyörivän sen ympärillä, miten kulutamme, ostamme ja sijoitamme rahamme tehdäksemme itsemme ja läheisemme onnelliseksi. Joulun viettäminen on tietenkin tärkeä perinne ja jokaisella oikeus juhlia sitä itselleen mielekkäästi. Ikäviksi perinteiksi muodostuneiden kiireen ja kuormituksen sijaan olisi kuitenkin upeaa tavoitella armollisuutta ja kohtuullisuutta jokaisen meidän yhteiseen joulunaikaan. Todellista kestävyyttä olisikin joulunviettotapojen kohtuullisuuden tavoittelu ja koko elonkirjosta välittäminen joulun hengessä.

Sen sijaan, että mietimme ekologisinta ja hiilineutraaleinta lahjaa, voisimme pohtia sitä, että onko konkreettiselle lahjalle tarvetta ollenkaan. Toisaalta joulupöytää kattaessa voisimme pohtia, että onko vaihtoehtoja notkuva yltäkylläisyys edes tavoittelemisen arvoista. Matkustamisen sijaan voisimme pysähtyä kotiin ja arvostaa sitä, että meillä onnekkaasti sellainen on. Voisimme luoda joulutunnelmaa siten, että lahjan antamisen sijaan pidämme puheita rakkaillemme ja kerromme, että tänä jouluna säästimme lahjarahat ensi vuoden ekotekoja varten! Sen sijaan, että kulutamme jotain nyt – mikä joka tapauksessa on jo tuotantoprosessinsa aikana tuottanut päästöjä tai tulee käytössä tuottamaan päästöjä – voimme antaa lahjoja yhteiselle tulevaisuudelle. Kohtuullisuus, armollisuus ja harkinta ovat hyviä tämän joulun motivaatiolauseita pimeyden ja kiireen keskelle.

Jouluna on myös hyvä tiedostaa, ettei kaikilla ihmisillä ole varaa alussa esitellyn to do -listan mukaisen kestävän joulun aineksiin. Varaa voi olla juuri ja juuri jonkinlaiseen jouluun, eikä kulutusjuhlan kuhina ole lainkaan ilahduttavaa aikaa kaikille. Pienituloisia maassamme ovat usein sosiaalietuuksien varassa elävät ihmiset, kuten opiskelijan, työttömän tai sairaseläkeläisen elämäntilanteessa olevat. Pienituloiset ihmiset kokevat joulun ajan usein vaikeana, koska huomio keskittyy nimenomaan kuluttamiseen, mielikuviin yltäkylläisyydestä ja tietenkin lahjoihin.

Epäsäännöllisillä tai pienillä palkkatuloilla elävien palkka ei useinkaan riipu kuukaudesta, eikä joulubonuksia ole jaossa. Lähinnä luvassa voi olla velkaantumista ja luottokorttilaskuja. Lisäksi mahdolliset veronpalautukset tulevat nykyisin elokuussa. Tietenkin jouluruokatarpeet voi hankkia edullisesti ja kasvisruokaan keskittyen, mutta monet ekologiset paikallistuotteet joutuu pienituloinen todennäköisesti jättämään kaupan hyllylle. Monella pienituloisella on myös taitoja elää säästeliäästi ja kestävästi, joskin jatkuva kitsastelu voi myös väsyttää.

Myöskään sosiaalietuusjärjestelmämme ei tunnista juhlapyhiä kalenterista. Esimerkiksi perustoimeentulotuen varassa elävässä nelihenkisessä perheessä on joulupyhien tunnelman ja tarjoilujen loihtimiseen käytössä laskennallisesti noin 150 euroa (*laskelma perustuu nelihenkisen perheen perustoimeentulotuen kolmen päivän perusosien määrään). Kaikki pienituloiset eivät toki ole viimesijaisen sosiaaliturvan varassa, vaan niukkaa elämä on myös pienillä palkkatuloilla tai tulottomana. Lahjojen hankkimiseen ei myönnetä erillistä tukea esimerkiksi sosiaalitoimesta. Lahjoituslahjoja ja ruoka-apua jouluksi tosin saa monien hyvää tekevien toimijoiden kautta. Silti joulu säilyttää asemansa säälimättömänä kulutusjuhlana ja rahavirtojen viitoittamana aitiopaikkana vertailulle. Entä jos joulun idea todella olisi viettää mielekästä ja huoletonta aikaa, juhlia kohtuullisesti kuluttaen ja haaveilla hyvinvoinnista myös tulevaisuudessa?

Kestävän joulun tulee olla mahdollinen kaikille. Kestävä joulu on kohtuullinen, sosiaalisesti oikeudenmukainen ja jokaisella on mahdollisuus viettää sitä mielekkäästi. Keskustelua kestävistä joulun kulutustottumuksia ja kohtuullisesta joulusta on tärkeää monipuolistaa. Keskustelua ei tule käydä vain kulutuskeskeisellä lukemattomien mahdollisuuksien -taajuudella, vaan huomioiden esimerkiksi ne lapset ja nuoret, jotka ilmastoahdistuvat, kun kotona ei ole varaa tai jaksamista tehdä kestäviä kulutusvalintoja. Julkinen keskustelu tulee viedä todellisen kestävyyden ja ylikulutuksen torjumisen äärelle. Kuluttamisen kohtuullistaminen yksilötasolla ja oikeudenmukaisuuteen perustuva ilmastopolitiikka valtion tasolla ovat todellisia kestävän joulun to do -listan kohtia.

Tulkoon hiilineutraali, oikeudenmukainen ja riittävän paras joulu!

Tänä vuonna Aktivistimummot, Climate Move ja Ilmastovaikuttaminen ovat yhdistäneet voimansa riittävän parhaan joulun puolesta.

#riittävänparasjoulu #rauha #kohtuus #toivo # ilmastokriisi #jouluilo

Kirjoittaja: Eveliina Julkunen

Kirjoittaja on kestävyysajattelusta ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämisestä kiinnostunut sosiaalityöntekijä (YTM), jonka harrastuksena on kirjoittaminen, ylikulutuskuplan puhkaisusta haaveilu & ilmastoaktivismi.

Kiinnostuitko?

Seuraa liikettä!

Kerromme aktiivisesti toiminnastamme ja ajankohtaisista asioista Climate Moven sometileillä sekä uutiskirjeessämme.

Tule mukaan tukijaksi!

Ilmastoliikettä voi tukea monella tavalla, esimerkiksi ajallisesti, tilallisesti tai tiedollisesti. Ilmoittaudu mukaan liikkeen toimintaan täällä tai lue lisää Climate Moven taustalla toimivan Ilmastoveivaajat ry:n jäsenyydestä täällä!